MARK SOMERS – RESTLESS POETRY

De 55-jarige Mark Somers is een in Antwerpen geboren gitarist en jazzmuzikant die in 2015 zijn eerste soloplaat “Sweet Turmoil” op de markt heeft gebracht. Vier jaar later is het tijd om een opvolger voor die debuutplaat te lanceren en dat is het album “Restless Poetry” geworden, een veertien tracks tellende plaat met liedjes die gebaseerd zijn op poëzie van de dichter en activist Langston Hughes.

Hughes was bijna een volle eeuw geleden ook een schrijver van fictie en non-fictieverhalen en hij maakte deel uit van de ‘Harlem Renaissance’ literaire stroming. Zijn gedichten stonden onder het toen nog revolutionaire motto ‘black is beautiful’ in het teken van zijn strijd voor emancipatie en tegen racisme en discriminatie. Hij werd uit Afro-Amerikaanse en Indiaanse ouders in Missouri geboren in 1901 en overleed in New York in 1967.

De gedichten van Langston Hughes leenden zich uitstekend voor gebruik als ‘jazz-poetry’ waarbij zijn literaire meesterwerken op bijpassende jazzmuziek worden gedeclameerd. Dat is dan ook wat Mark Somers heeft gedaan bij acht van de veertien songs op dit nieuwe album “Restless Poetry”. De andere zes nummers zijn eigen composities van Mark Somers, maar ze blijven wel in dezelfde sfeer als het vaak politiek geïnspireerde werk van de Amerikaanse dichter.

De muzikanten die op dit album meespelen zijn afkomstig uit het Antwerpse en uit de omgeving van de Noord-Engelse stad Leeds waar Somers een paar jaartjes heeft gewoond. Mark Somers zingt en speelt natuurlijk zelf op gitaar bij deze nummers, terwijl David Bowie Jr. op contrabas speelt, Richard Bostock en Luc Wielockx voor blazerswerk op klarinet en saxofonen zorgen en enkele andere muzikanten bij één of andere song een bijdrage afleveren op een instrument of als vocalist.

Op het hoesje van de plaat laat Mark Somers weten dat het door hem gecomponeerde nummer “Bumpin @ Sunset” voor zijn in 1999 overleden vader werd geschreven, een man die de jazzmuziek door zijn aderen voelde stromen en zijn zoon tot dit muziekgenre heeft bekeerd. Ander eigen werk van Mark Somers zijn de songs “Refugee” en “Hordes”, beiden handelend over migratie, “Letter To Norma” als muzikaal eerbetoon aan de 79-jarige Engelse folkzangeres Norma Waterson (van ‘The Watersons’), “Sweet Turmoil” over de liefde (zie live uitvoering op video) en “Gods” over de goden.

(valsam)

 

Artiest info
Website  
 

video